Negatieve effecten van technologie onderbelicht

De Amerikaanse World Conference for Quality and Improvement zit erop. Willy Vandenbrande was erbij en brengt verslag uit van het congres in Fort Worth.

Willy VandenbrandeFort Worth is niet direct gekend, maar de luchthavencode DFW geeft aan dat ze gekoppeld is aan het veel bekendere Dallas.

Texas is de laatste jaren populair voor ASQ-conferenties en misschien lag daar wel een probleem en een verklaring voor het lager aantal deelnemers dan gewoonlijk. In november,  nauwelijks zes maanden geleden, werd in Dallas al de Quality 4.0-Summit georganiseerd, waarvan je hier mijn verslag terugvindt.

Als je dan ziet dat in WCQI een belangrijk deel van het programma ook gericht was op Quality 4.0 en twee van de vijf keynote speakers dezelfde waren, dan was de overlap wellicht iets teveel van het goede.

Vervelen

"Zo ongeveer iedereen weet nu wel dat nieuwe technologieën een belangrijke impact op kwaliteit zullen hebben."

Bovendien begint die Quality 4.0 een beetje te vervelen (net zoals manufacturing 4.0 trouwens) en weet nu zo ongeveer iedereen al dat nieuwe technologieën een belangrijke impact op kwaliteit zullen hebben.

De keynote speakers hadden het veel over leiderschap in de 4.0-wereld en dat was telkens een zeer gelijkaardig en een zeer zwart-wit verhaal.

Er zullen in de toekomst maar twee mogelijkheden zijn: of je gaat die digitale storm leiden of je wordt erdoor verzwolgen. Terwijl ik denk dat er daar tussenin heel veel mogelijk is. Even afwachten en zien wat er werkt en wat niet werkt, bijvoorbeeld.

Bang van controverse

Een bijkomende vaststelling is dat er heel weinig aandacht wordt besteed aan mogelijke negatieve effecten van nieuwe technologie die er ongetwijfeld zijn en die men meer en meer begint te ontdekken naarmate ze toegepast en ingevoerd worden.

In de kwaliteitswereld lijkt men wel bang van controverse of tegenspraak en dat is jammer want uit wrijving komt glans. Ook jammer is dat op een World conference de vijf keynote speakers allemaal uit de Verenigde Staten kwamen.

Statisch

Op het congres werd tevens de nieuwe “tagline” van ASQ voorgesteld: “Excellence Through Quality” ter vervanging van het vroegere “The Global Voice of Quality”.

Een achteruitgang, als je het mij vraagt, want dit is de slogan die in de zeventiger jaren al gebruikt werd door EFQM. Bovendien vind ik "Excellence" teveel wijzen op een statische eindtoestand, terwijl we net vaststellen dat alles voortdurend verandert.

Software

“Was er dan niets goed?”, hoor ik je al vragen. Natuurlijk wel. Er waren heel wat goede voordrachten in de parallelle sessies en de verschillende netwerkactiviteiten laten altijd toe om nieuwe en interessante mensen te leren kennen.

Ook op de beurs valt steeds veel te ontdekken met opnieuw een gigantisch aanbod van software, met vooral statistische programma’s en software voor beheer van een managementsysteem.

WCQI blijft zonder twijfel de beste koop wat conferenties over kwaliteit betreft, een reden te meer om als organisatoren voldoende kritisch te blijven over de eigen prestaties.  

WCQI kleurt Belgisch

Voor België was dit een zeer geslaagde conferentie want Sabrina Gérard van Datwyler Sealing Solutions gaf een interessante voordracht getiteld “Shaping a Future Oriented and Process Based QMS” en zelf heb ik twee presentaties mogen geven over de toekomst van kwaliteit.

Willy VandenbrandeDaarnaast mocht ik de E. Jack Lancaster Medal ontvangen, maar daar kan je elders op de VCK-site meer over lezen. Wie  meer wil weten over het congres en over de mogelijkheden om te presenteren, kan contact opnemen via willy [at] qsconsult [dot] be

Volgend jaar afspraak in Columbus, Ohio voor de 74ste WCQI.

Bekijk de reactie van Willy Vandenbrande:

Delen via

Verwante artikelen

Herbekijk de webinar over valkuilen bij Quality 4.0

Tijdens de webinar van dinsdag 5 november spreekt Sophia Finn van Veeva Systems over de valkuilen bij Quality 4.0.

Waarom automatisering soms grandioos faalt

Het leukste aan congressen is het weerzien van de mensen die je veel te weinig ziet. Vriendschap vergt onderhoud. Daarnaast leer je ook af en toe nog wat, zoals laatst op het EOQ-congres in Lissabon.

Quality 4.0 is meer dan digitalisering

Digitalisering vormt de belangrijkste bouwsteen van Quality 4.0, maar ook een ruimere kijk op de bedrijfsvoering komt om de hoek kijken, zegt Willy Vandenbrande. En dat heeft een impact op de functie van de kwaliteitsmanager.