"Niet met controle compenseren wat fout zou kunnen gaan"

"We zijn nu heel erg geneigd in organisaties om controlesystemen op te zetten en ervan uit te gaan dat iemand een fout zal maken. En dan zal een ander wel controleren wat er fout gegaan is en dat verbeteren."

Dat stipte prof. dr. ing. Teun Hardjono eerder dit jaar aan tijdens een Kwinta sessie, waarmee hij verwees naar het thema "Control" op het komende VCK congres.

"Als je die mentaliteit kan omdraaien, kan je de talenten van anderen ontdekken en waar de grenzen liggen", zegt Hardjono.

Irritatie en lakser

"Wat we overigens ook niet mogen vergeten is dat degene die gecontroleerd wordt, geïrriteerd of lakser kan worden en denkt: een ander controleert het toch wel nog een keer. Dan ben je bezig met een vorm van verspilling van talenten."

Delen via

Verwante artikelen

Herbekijk de Kwinta webinar over transparantie in de voedselketen

In een Kwinta webinar deelde Alexander Platteeuw (Certables en A+ Quality) zijn inzichten in de problematiek rond transparantie in de voedselketen en reikte hij mogelijke oplossingen aan.

Opleidingen hoger onderwijs lossen beloftes in

Van de 141 opleidingen die de NVAO tegen het licht hield in 2016, scoorde 1 opleiding excellent, 28% kregen de beoordeling "goed" en 55% scoorden voldoende. Nieuw zijn de instellingsreviews, waarvan er 6 plaatsvonden.

Beluister odes aan de controle

"Controle is de start van de molen", zo start de ode aan de controle, een van de gedichten uit de creatieve koker van onze congresdeelnemers.