Nieuwe ISO/TS 16949 gepubliceerd

De nieuwe versie van de ISO/TS 16949, de kwaliteitsstandaard voor de automotive, is op 1 oktober gepubliceerd. De norm is qua structuur en vereisten in lijn gebracht met de nieuwste versie van de ISO 9001, die van 2015 dateert.

IATF, de International Automotive Task Force, ontwikkelde de norm via een werkgroep waarin de IATF-ledenorganisaties zetelen. Hun opdracht: een ontwerp-specificatie op papier zetten om de ISO/TS 16949 uit 2009 te laten aansluiten bij de ontwikkeling van ISO 9001:2015 op vlak van structuur en eisen.

De vervaldatum van de certificeringen ISO/TS 16949:2009, die zijn uitgegeven tijdens de overgangsperiode van ISO 9001, moeten overeenstemmen met het einde van de driejarige overgangsperiode (eindigend op 14 september 2018) en in lijn zijn met de vervaldatum voor ISO 9001: 2008-certificaten, zoals beschreven in de IAF-gids ID9.

Verbeteringen in de nieuwe ISO/TS 16949

Hieronder een aantal voorbeelden van verbeteringen in de kwaliteitsnorm:In deze IATF-presentatie vind je meer informatie over de overgangsstrategie.

  • Eisen voor veiligheidsgerelateerde onderdelen en processen.
  • Verbeterde traceerbaarheid van producten om de laatste wijzigingen in de regelgeving te ondersteunen.
  • Eisen voor producten met embedded software.
  • Garantie-management proces waaronder het aanpakken van NTF(no trouble found) en het gebruik maken van de auto-industrie richtlijnen.
  • Verduidelijking van sub-tier leveranciersmanagement en eisen t.a.v. leveranciersontwikkeling.
  • Toevoeging van eisen m.b.t. maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Korte overgangsperiode

De overgangsperiode is relatief kort: tot 14 september 2018. Daarom raadt LRQA aan om zo snel mogelijk na de bekendmaking van de nieuwe ISO/TS 16949-norm te beginnen met het werken aan de overgang om daarom de beschikbaarheid van de TS-auditoren te kunnen waarborgen en een soepele overgang van het huidige kwaliteitsmanagement systeem naar de nieuwe standaard te garanderen.

LRQA organiseert begin 2017 of zelfs eerder een reeks workshops over de nieuwe ISO/TS 16949. Ze vormen een perfecte gelegenheid om vertrouwd te raken met de nieuwe standaard. Nieuws over beschikbare workshops en trainingen vind je bij LRQA Training.

Foto beschikbaar via Creative Commons by Steve Jurvetson

Delen via

Verwante artikelen

Bottas in de Mercedes

Waarom Mercedes onklopbaar is in de formule 1

We zijn vijf grand prix' ver in het formule 1-seizoen en het Mercedesteam domineert als nooit tevoren: Lewis Hamilton en Valtteri Bottas grepen vijf één-twee zeges op rij. Een unicum, waarvoor ze Judson Estes op hun blote knieën mogen bedanken.
Mannelijke crash test dummy

Column: Fitness for use (m/v)

Van zodra een product of dienst voldoet aan de eisen die eraan gesteld worden, is het kwaliteitsvol. Dat is toch wat de Amerikaanse kwaliteitsgoeroe Joseph Juran met "Fitness for use" bedoelde.
Joeri Staelens en Wim De Molder

Omgaan met menselijke fouten

Allemaal samenwerken aan kwaliteit en innovatieve procesinnovatie: dat zijn de twee pijlers waarop de kwaliteitsverbetering steunt bij CNH Industrial.