Omgaan met weerstand tegen veranderingen

Iedereen kwam het wel al eens tegen: je wil iets implementeren, veranderen of aanpassen en meteen krijg je mensen die in de remmen gaan. Je kan namelijk niet voor iedereen goed doen. Maar hoe ga je dan om met weerstand tegen veranderingen?

Belangrijk is dat je begrijpt van waar de weerstand komt. Dat kan heel divers zijn. Weerstand is een positief signaal: het geeft namelijk aan dat mensen er mee bezig zijn. 

Kan je weerstand vermijden? Nee. Het is een normaal menselijk proces, alleen gaan sommigen er heel snel door (kwestie van seconden) en anderen doen er weken, maanden of jaren over. 

Kan je weerstand beïnvloeden? Ja, je kan wel degelijk de weerstand in iedere fase beïnvloeden met enkele simpele tools en de juiste leiderschapsstijl. Aanvoelen hoe mensen in elkaar zitten en herkennen in welke de weerstandsfase ze zich bevinden, is de belangrijkste stap.

De aanpak is hoofdzakelijk geënt op de juiste communicatie, empathie en mensen een zekerheid geven voor de toekomst. Geef mensen het vertrouwen dat ze ook nodig zijn in de toekomstige organisatie. 

Hoe pakken we het aan?

We brengen inzicht in wat die weerstand juist ontketent en geven aan met welke focus de weerstand positief kan beïnvloed worden om de intensiteit af te zwakken en tijd te verkorten.

Ook proberen we te anticiperen met enkele simpele management- en coachingtools, die we bewust emotioneel of rationeel gaan gebruiken. 

Wil je meer weten, contacteer PVO (info [at] pvo [dot] be). Wij helpen uw onderneming bij het verkorten van doorlooptijden, verbeteren van de flexibiliteit en verhogen van de productiviteit. Door anders te organiseren, creëren wij samen met u een wendbare en veerkrachtige organisatie. 

Delen via

Verwante artikelen

Design Thinking en Kwaliteit

Design Thinking wordt door heel wat organisaties gebruikt om te innoveren, om probleemoplossend te denken, nieuwe creatieve ideeën te ontwikkelen en opportuniteiten te creëren. Maar hoe past deze strategie binnen in een kwaliteitsomgeving?  

Waarom veranderen zo moeilijk is

Met de beste bedoelingen gaan managementteams of verandercoaches aan de slag met een stappenplan voor verandering. Je hebt inderdaad verschillende en goede modellen die je hiervoor als leidraad kan gebruiken, o.a. het 8 fasenplan van Kotter, het ADKAR model, Lewin’s change model, ...

Verandering als kans of bedreiging? Jij beslist!

Het Europese kwaliteitscongres nam dit jaar kwaliteit als drijvende kracht voor succes in het digitale tijdperk onder de loep. We vroegen Patrick Mongillon van het Franse AQM welke ideeën bij hem zijn blijven hangen.