Opleidingen hoger onderwijs lossen beloftes in

Van de 141 opleidingen die de NVAO tegen het licht hield in 2016, scoorde 1 opleiding excellent, 28% kregen de beoordeling "goed" en 55% scoorden voldoende. Nieuw zijn de instellingsreviews, waarvan er 6 plaatsvonden.

Dat meldt de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO), die toeziet op de kwaliteit van het hoger onderwijs.

Ten opzichte van 2015 is het aantal onderzochte opleidingen in Vlaanderen die een goede beoordeling kregen gestegen van 18% naar 28%, opleidingen met een "voldoende" zakten van 72% in 2015 tot 55%.

De Master of Science in Public Health van het Instituut voor Tropische Geneeskunde kreeg als enige opleiding een excellente beoordeling, "vrij uniek", volgens de NVAO. De voorgaande jaren kreeg geen enkele opleiding zo'n goeie beoordeling.

Verpleegkunde

In 2016 haalden 15,6% van de geaccrediteerde opleidingen een beperkte geldigheid, dat zijn er meer dan de 9,5% in 2015, maar dat heeft vooral te maken met de professionele bacheloropleiding Verpleegkunde, die voortaan 4 in plaats van 3 jaar duurt. Dat heeft een grote impact op het curriculum, waardoor de NVAO de impact nauwer op de voet wil volgen.

Nieuw zijn de 6 instellingsbeoordelingen. In 2017 moeten alle 18 instellingsreviews afgerond zijn en verdwijnen de opleidingsvisitaties van het toneel.

Foto beschikbaar via Creative Commons by Maryland GovPics

Delen via

Verwante artikelen

Managementjargon op de dorpsmarkt

Onlangs was er op de radio een interview over STEM-opleidingen (Science, Technology, Engineering, Mathematics). De aanzet was een project om meer meisjes een STEM-keuze te laten maken in het onderwijs.

Terug naar school met de ISO 21001

Zet jij jouw kinderen binnenkort af aan de poorten van een school die de ISO 21001 gebruikt? Wel als het van de Internationale Organisatie voor Standaardisatie  (ISO) afhangt, die aan een managementnorm voor het onderwijs sleutelt.

Einde academiejaar: welke proeven verdienen een award?

Het einde van het academiejaar nadert, dat betekent ook een verse karrenvracht bachelor-, master- en PhD-proeven. Geef ons nu de proeven door die volgens jou extra erkenning verdienen via de Kwinta Bachelor, Master en PhD Award 2017.