Over de overdaad aan overdaad

Het ABC van kwaliteit in 26 delen – de letter O

"Overdaad schaadt" is een uitdrukking die in het calvinistische Holland moet zijn ontstaan, zeker als je weet dat die overdaad sloeg op spijs en drank. In de Dutch Bible Belt zal dat tot op de dag van vandaag doodzonde zijn. Merk op dat ik het woord Holland en niet Nederland gebruik want daar zit een groot verschil tussen.

Dat heb ik jaren geleden voor het eerst vastgesteld toen ik in Zeeland bij Nederlanders een kopje koffie kreeg aangeboden. De vrouw des huizes schonk voorzichtig in maar haar man reageerde meteen. "Dat is wel een Haags kopje dat je mijnheer gegeven hebt", zei hij.

Een mooie uitdrukking: een Haags kopje, lees: een Hollands, en dus een zuinig kopje. Iets wat Zeelanders nooit zouden inschenken, besmet als ze zijn door hun Bourgondische Vlaamse buren.

Suiker

Aan de andere kant, die calvinisten hebben misschien niet helemaal ongelijk. De dag na een avondje uit waar u iets (of heel veel) te veel gedronken en gegeten hebt, denkt u er ongetwijfeld net zo over. Dezer dagen vertrek in naar de World Conference for Quality and Improvement (WCQI) in North Carolina en daar kan je – letterlijk – niet naast de gevolgen van overdaad kijken. Van alle toxische stoffen is suiker ongetwijfeld de dodelijkste.

De schade die erdoor aangericht wordt, is al evenmin te overzien. De levensverwachting van Amerikanen is in verhouding tot hun levensstandaard bij de laagste van de wereld en het verschil met andere landen neemt voortdurend toe. Het valt te vergelijken met onze files: iedereen vindt het een gigantisch probleem maar niemand doet er iets aan en het wordt jaar na jaar erger.

Overdosis Frankrijk-kenners

"Soms heb ik het gevoel dat zo ongeveer alles in onze maatschappij overdadig is."

De overdaad is echter niet beperkt tot eten en drinken. Soms heb ik het gevoel dat zo ongeveer alles in onze maatschappij overdadig is. Neem nu de Franse verkiezingen en de aandacht die daaraan werd (en wordt) besteed in de media. Een schier oneindige rij Frankrijk-kenners werd om zijn of haar mening gevraagd.

Op den duur begon ik te denken dat iedereen die ooit twee weken op verlof was geweest in Frankrijk ook kenner kon genoemd worden en absoluut moest geïnterviewd worden. Die interviews zelf waren dan grappig in hun inwisselbaarheid.

Iedereen begon met er op te wijzen dat de peilingen onbetrouwbaar waren, waarna ze minutenlang commentaar gaven op de resultaten ervan om dan te besluiten dat het allemaal speculatie was want de peilingen zijn natuurlijk onbetrouwbaar. Dat laatste bleek achteraf dan nog best mee te vallen. Het deed allemaal een beetje denken aan het klassieke voetbalinterview dat zelden verder komt dan “de bal is rond”.

Van de Champions League tot de Croky Cup

Nog zoiets dat overdadig aanwezig is tegenwoordig: voetbal. Pas op, ik heb zelf lang gespeeld en ben een groot voetballiefhebber maar trop is toch echt wel te veel. Het is duidelijk dat kwantiteit hier de overhand heeft genomen op kwaliteit.

De Champions League is meestal het bekijken waard. Maar is het echt nodig om wedstrijden van de Croky Cup uit te zenden? En dan wil ik het nog niet hebben over de ridicuul hoge en totaal immorele lonen en transfersommen die in het voetbal omgaan.

Superieure manier van leven...

Maar het idee van overdaad kwam recent bij me op naar aanleiding van de uitspraak dat onze manier van leven zonder enige twijfel superieur is aan alle andere in de wereld. In managementliteratuur zouden we dus – uiteraard in het Engels - omschreven worden als “world class” of “benchmark”. Managementliteratuur heeft zelden last van bescheidenheid, dus nog pretentieuzer uit de hoek kunnen komen, is op zich al een hele prestatie.

Maar er valt iets voor te zeggen, zeker als het gaat om de democratische rechtsstaat en onze daaraan verbonden persoonlijke vrijheden. Voorwaar een kostbaar goed en iets waar we best goed over waken want de laatste maanden regent het voorstellen in onze parlementen om die rechten en vrijheden aan alle kanten in te perken.

... en superieure voetafdruk

Onze manier van leven is wel veel meer dan enkel het politiek-juridisch systeem waarbinnen het zich afspeelt. Zo kunnen we ons bijvoorbeeld afvragen hoe het zit met onze impact op de leefomgeving en daar past de uitdrukking “Overdaad Schaadt” perfect bij. De Vlaming is namelijk ook superieur en world class in zijn ecologische voetafdruk.

"De Vlaming is ook superieur en world class in zijn ecologische voetafdruk."

Ieder van ons heeft gemiddeld negen hectare nodig. Dat zegt u allicht weinig maar het komt er op neer dat als de hele wereld zou leven zoals wij (en wie wil er nu niet superieur zijn?) we iets meer dan 5 aardbollen nodig zouden hebben.

Tot nader order is er maar een, dus misschien mogen we ons gelukkig achten dat er ook nog achterlijke manieren van leven bestaan.
 
Volgende keer: de letter P

Delen via

Verwante artikelen

Webinars en video conferences

Deze bizarre periode van quarantaine vergt ontzettend veel aanpassingen van iedereen. De voornaamste voor velen is het thuiswerken. Hoe pak je dit professioneel aan?

Mensgericht ondernemen: is je bedrijf er klaar voor?

Ondernemen met respect voor mens en milieu: hoe pak je het aan? ISO 27501 en ISO 26000 bieden een nuttig referentiekader. Het NBN helpt je op weg.

Vooruitgang

In deze column werpt Willy Vandenbrande van QS Consult een kritische blik op hoe de wereld er vandaag op vooruitgaat. Maar wordt de ene oplossing niet vervangen door een nieuw probleem?