Risicomanagement

Evalueer en beheer je risico’s

Elke organisatie beheert – bewust of onbewust – risico’s, maar doet dat zelden systematisch. Met ISO/IEC 31010 en ISO 31000 breng je daar verandering in.

Risico's efficiënt beheersen

Hoe implementeer je risicogericht denken in het kwaliteitsbeleid en hoe verhoog je risicobewustzijn op de werkvloer?

Risico… Wat is dat nu eigenlijk?

Sinds de High Level Structure in de nieuwe versies van de ISO-normen, is risicomanagement een belangrijk topic geworden, maar wat beschouwen we nu als risico’s en hoe moeten we ermee omgaan?

Beter voordenken dan nadenken over risico's

Zowel in de industrie als in de bouw ligt het risico op arbeidsongevallen hoger dan in andere sectoren. Risico's correct inschatten vormt dan ook een eerste stap in een veiliger werkomgeving.

Met behulp van de PDCA-cirkel een noodplan opstellen

Omgaan met crisissituaties: makkelijker gezegd dan gedaan. Met deze 6 stappen kom je al een heel eind weg om een intern noodplan uit te bouwen voor je organisatie.

Een op twee bedrijven heeft geen risicomanagementstrategie

Een internationale enquête uitgevoerd door DNV GL en onderzoeksbureau GfK Eurisko onder ruim 1500 professionals toont aan dat de helft van de ondervraagde bedrijven geen duidelijke risicomanagementstrategie heeft en slechts 43% meetbare doelen stelt voor risicobeheersing.

Good practices uit de doeken gedaan

In de Kwinta sessie van februari gunden 3 leden van het VCK-netwerk (Eandis, Lotus Bakeries en SUEZ) je een blik achter de schermen van hun organisatie en hoe zij kwaliteitsissues zoals risk, interne audits en de management review te lijf gaan.

Challenger en de Cost of Poor Quality

De ramp met de Challenger, nu 30 jaar geleden, toont aan hoe de slechte kwaliteit van een klein onderdeel enorme (zichtbare en onzichtbare) kosten met zich mee brengt: de Cost of Poor Quality (COPQ).

11 tips voor risicomanagement

Naast het traditionele strategisch risicodenken is er de laatste jaren steeds meer aandacht voor operationeel risicomanagement. Hoe vul je dat in je organisatie in?

Hoe Lean en Risk Management elkaar versterken

Hoe kun je 2 schijnbaar compleet verschillende systemen als Lean en Risk Management met elkaar combineren? Volgens Lance Coleman, Senior Quality Engineer en Lean Leader bij The Tech Group, is het een kwestie van perspectief.