Sport

Bottas in de Mercedes

Waarom Mercedes onklopbaar is in de formule 1

We zijn vijf grand prix' ver in het formule 1-seizoen en het Mercedesteam domineert als nooit tevoren: Lewis Hamilton en Valtteri Bottas grepen vijf één-twee zeges op rij. Een unicum, waarvoor ze Judson Estes op hun blote knieën mogen bedanken.

Wat als je F1-metingen gebruikt om levens te redden?

Peter van Manen werkte tientallen jaren voor McLaren Applied Technologies Limited, dat sensoren levert om data te verzamelen in de autosport. Wat als... je die technologie toepast in ziekenhuizen?

Wat een ziekenhuis kan leren van snelle pit stop

1.92 seconden, zo lang duurt het nog om de 4 banden te wisselen van een formule 1-auto. In de jaren '50 duurde dat nog een minuut. Net als in de operatiekamer van een ziekenhuis moet een grote groep mensen naadloos, tegen de klok, samenwerken in een beperkte ruimte.

ISO 20121 voor duurzame spelen in Brazilië

De organisatoren van de Olympische Spelen en Paralympics in Rio hebben sinds begin dit jaar een ISO 20121-certificaat op zak. Dat is een standaard die organisatoren van grote sport-, cultuur- en politieke evenementen op pad zet om duurzaamheid te integreren.

Zweten en weten op het EK voetbal in Frankrijk

Op het EK voetbal dat van 10 juni tot 10 juli loopt, zullen de cijfers meer dan ooit hun belang hebben. Er wordt ontzettend veel gemeten tijdens zo’n toernooi. Eigenlijk alles, tot en met de lengte van het gras dat niet meer dan 3 cm hoog mag zijn. Wat kunnen kwaliteitskundigen daarvan opsteken?

De klant bij voetbalploegen

De focus op klantentevredenheid vormt de spil van de ISO 9000-norm. Maar wie is de klant bij een voetbalploeg, vraagt het tijdschrift "ISO Management Systems" zich af.

Allemaal voor dat ene doel

Terwijl de regionale en federale regeringen vorm krijgen, en het getouwtrek over de belangrijkste portefeuilles kan beginnen, zien we tegelijk hoe de individuele belangen voor het WK voetbal aan de kant worden geschoven, en hoe we met zijn allen supporteren voor de eer van het vaderland.

Meer dan ooit wordt op WK voetbal gemeten

Meer dan ooit wordt er op het WK voetbal, dat vandaag van start gaat in Brazilië, gemeten. Dat gaat van het balbezit, de loopafstanden van de spelers tot de Goal-Line Technology (GLT), dat scheidsrechters voor de eerste keer helpt om te bepalen of de bal de doellijn gepasseerd is.

Risicomanagement maakte formule 1 veiliger

Twintig jaar na het tragisch formule 1-weekend in Imola, waarbij Roland Ratzenberger en Ayrton Senna om het leven kwamen bij een crash, blijkt de grotere nadruk op veiligheidsverbeteringen en risicomanagement in de F1 zijn vruchten af te werpen.

Continu verbeteren in de formule 1

In 2014 kende het formule 1-seizoen een van de meest radicale revoluties ooit, met de overschakeling van 2,4 liter-V8-motoren naar hybride V6-motoren met een cilinderinhoud van 1,6 liter.