Standaarden verbeteren publieke waarschuwingen

Net voor de aanslagen in Parijs kondigde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon de start van een sms-alert aan, een waarschuwingssysteem dat iedereen in een gevarenzone na een terreuraanslag, ramp of andere noodsituatie bereikt.

Foto beschikbaar via Creative Commons by  Miguel DiscartTwee ISO-standaarden bieden een houvast aan organisaties, zoals de Algemene Directie Crisiscentrum (ADCC), een afdeling van de FOD Binnenlandse Zaken, die onder meer verantwoordelijk is voor publieke waarschuwingen.

ISO 22322 en ISO 22324

De ISO 22322 geeft richtlijnen voor de ontwikkeling, het beheer en uitvoeren van openbare waarschuwingen voor, tijdens en na incidenten. De ISO-norm helpt bijvoorbeeld bij de keuze van het kanaal om de informatie te verspreiden.

"Eenvoudige procedures om de boodschap efficiënt uit te sturen en de gewenste respons creëren, kan levens redden, de gezondheid beschermen en grote verstoringen verhinderen", zegt Haruo Hayashi, projectleider van ISO 22322.

Het gebruik van kleurcodes om mensen in crisissituaties te informeren, staat centraal in een tweede norm, de ISO 22324.

Bedrijfscontinuïteit

Op de vraag hoe organisaties kunnen anticiperen op de gevolgen van een verhoogd dreigingsniveau, biedt de ISO 22301 over bedrijfscontinuïteit een antwoord. Denk maar aan werknemers die niet op het werk geraken doordat de metro's niet rijden.

De ISO 22301 helpt bedrijven op een systematische manier bedreigingen en bedrijfskritische processen in kaart brengen. Dat zorgt voor hogere klanttevredenheid, minder klachten, een lerende organisatie en een hogere kwaliteit van je producten en diensten. Lees de 9 tips voor kwaliteitsmanagers.

Delen via

Verwante artikelen

Auditor Kwalificaties: BSI in gesprek met Tutor Delivery Manager, André Van Hecke

Auditor Kwalificaties zijn in feite een manier om aan te tonen dat je als auditor daadwerkelijk competent bent om audits uit te voeren. Dit betekent naast dat je de trainingen volgt, het ook van belang is, dat je middels een examen laat zien dat je het begrepen hebt en kunt toepassen. BSI stelt in dit interview met André Van Hecke enkele mogelijkheden voor rond kwalificatietrajecten, ontdek ze nu!

Virtuele trainingen met BSI

BSI biedt online trainingen aan via een live virtueel platform. Lees hier het interview over de online training van BSI met André van Hecke. Zo krijg je een duidelijk beeld van hoe zo’n virtuele training er uit ziet.

Mensgericht ondernemen: is je bedrijf er klaar voor?

Ondernemen met respect voor mens en milieu: hoe pak je het aan? ISO 27501 en ISO 26000 bieden een nuttig referentiekader. Het NBN helpt je op weg.