Strategie

Design Thinking en Kwaliteit

Design Thinking wordt door heel wat organisaties gebruikt om te innoveren, om probleemoplossend te denken, nieuwe creatieve ideeën te ontwikkelen en opportuniteiten te creëren. Maar hoe past deze strategie binnen in een kwaliteitsomgeving?  

"Duidelijke keuzes nodig om te excelleren"

Om te excelleren zijn er duidelijke keuzes nodig. Dat vindt Peter De Pauw. Door een goed samenspel tussen strategie en kwaliteitsbeheer kunnen de genomen keuzes geïmplementeerd worden, zonder door te schieten in planmatig gedrag of bureaucratie.

Bruggen naar het onvoorspelbare

Onvoorspelbaarheid bij het nemen van strategische beslissingen kan volgens professor Aimé Heene (Universiteit Gent) wel degelijk gemanaged worden.

Z-Impact: strategisch advies van business consultants voor de toekomst

Sinds 2 december brengt Kanaal Z op woensdagavond het nieuwe programma Z-Impact. In deze reeks thema-uitzendingen wordt dieper ingegaan op de vele uitdagingen waar bedrijven, not for profit organisaties en overheden vandaag mee geconfronteerd worden, en hoe ze daar dankzij strategisch advies gepast op kunnen inspelen.

Innoveren kan je leren

Nieuwe concurrentie duikt vandaag vaak uit het niets op, denk maar aan Uber, Spotify of Airbnb. Het Business Model Canvas bereidt je voor op zulke aardverschuivingen in je sector.

Niet gemonitord, niet uitgevoerd

Kwaliteit is een belangrijk radertje binnen een organisatie, maar het is niet alles: het moet synchroon lopen met de strategie-uitvoering, de performantie en het risicomanagement.

Beslis wat je doet én niet doet

Strategie vormt de ruggengraat van de nieuwe ISO 9001-norm die in het najaar verschijnt. Je strategie scherp formuleren én tot leven krijgen in je organisatie, is dan ook belangrijk.

Frisse aanpak voor je strategische planning

Met SWOT ben je de helft van de tijd bezig met energierovende zaken, zoals bedreigingen en zwaktes, te bespreken. Nochtans bestaat er een energiegevend alternatief, zegt An Debbaut.

Kwaliteitscultuur is volgende stap in hoger onderwijs

Geef als hoger onderwijsinstelling vanuit je authenticiteit en vanuit je eigen strategische visie en missie vorm aan kwaliteitszorgprocessen, op zo’n wijze dat ze niet als controlerend worden ervaren maar integendeel de creativiteit en het innovatievermogen van alle betrokkenen bij het onderwijsproces stimuleren.

De kwaliteitsmanager als medestrateeg

Piet Cosemans, kwaliteitsmanager bij de VDAB, loopt zich al warm voor zijn presentatie op het congres over hoe de kwaliteitsmanager als medestrateeg onbezorgd voorbij de middellijn kan spelen. Een voorsmaakje!