Terug naar school met de ISO 21001

Zet jij jouw kinderen binnenkort af aan de poorten van een school die de ISO 21001 gebruikt? Wel als het van de Internationale Organisatie voor Standaardisatie  (ISO) afhangt, die aan een managementnorm voor het onderwijs sleutelt.

"Hoewel onderwijsorganisaties geen resultaat kunnen garanderen, kunnen ze wel veel doen om het leren te stimuleren en om leerlingen de kwalitatieve opleiding te geven die ze verwachten", zegt  ISO op haar website.

De standaard biedt onderwijsorganisaties houvast bij het verbeteren van hun processen. Certificatie zou geen vereiste zijn in de norm, tenzij het de bedoeling is ook extern erkenning te krijgen voor de inspanningen.

De ISO 21001 vervangt de ISO 29990 uit 2010. Het is een op zichzelf staande managementstandaard die gebaseerd is op de ISO 9001 en gestructureerd volgens de High Level Structure.

Andere focus

Het grote verschil? De focus ligt bij ISO 9001 op de klantentevredenheid, bij de ISO 21001 veeleer op de tevredenheid van de leerlingen en andere belanghebbenden, zoals de overheid, de arbeidsmarkt, ouders en voogden.

Internationale experten van de 43 nationale ledenorganisaties ontwikkelen de norm binnen de werkgroep PC288/WG1. Daarin ontbreekt het Belgische NBN, maar ook ledenorganisaties uit Italië, Zwitserland, Denemarken en de Verenigde Staten. Volgens NBN was er is ons land onvoldoende vraag vanuit de belanghebbenden.

Momenteel zit de ISO 21001 in de DIS-fase, dat betekent dat er een voorlopige versie van de norm op tafel ligt waarop belanghebbenden feedback kunnen geven. De publicatie van de standaard wordt begin 2018 verwacht.

Foto beschikbaar via Creative Commons by Paw Paw

Delen via

Verwante artikelen

Managementjargon op de dorpsmarkt

Onlangs was er op de radio een interview over STEM-opleidingen (Science, Technology, Engineering, Mathematics). De aanzet was een project om meer meisjes een STEM-keuze te laten maken in het onderwijs.

Einde academiejaar: welke proeven verdienen een award?

Het einde van het academiejaar nadert, dat betekent ook een verse karrenvracht bachelor-, master- en PhD-proeven. Geef ons nu de proeven door die volgens jou extra erkenning verdienen via de Kwinta Bachelor, Master en PhD Award 2017.

Opleidingen hoger onderwijs lossen beloftes in

Van de 141 opleidingen die de NVAO tegen het licht hield in 2016, scoorde 1 opleiding excellent, 28% kregen de beoordeling "goed" en 55% scoorden voldoende. Nieuw zijn de instellingsreviews, waarvan er 6 plaatsvonden.