Tips om je collega's te betrekken bij kwaliteit

Processen, systemen, non-conformities, "het moet van de norm": het is maar een greep uit het ISO-jargon waar je collega's op afknappen. Jacques van Unnik van DNV GL gaf tijdens een Kwinta sessie tips om het tij te keren.

"Stop met praten over het kwaliteitsmanagementsysteem en spreek over de bedrijfsvoering", zegt Van Unnik. "En vertaal de ISO-termen in benamingen die herkenbaar zijn in je organisatie. Benoem diensten zoals in je bedrijf gangbaar is en plak echte namen op verantwoordelijken."

Facilitator

Kwaliteitsmanagers hebben volgens Van Unnik 2 rollen in een organisatie. Die van interne adviseur en van intern geweten. "Als interne adviseur leg je aan de proceseigenaren uit wat de norm wil bereiken", legt Van Unnik uit. "Maar laat ze zelf met oplossingen op de proppen komen. Wie weet er namelijk meer van de processen dan zij?"

"Aangezien de kwaliteitsdienst zicht heeft op de procesprestaties, klantenklachten, interne audits,... kan het ook pijnpunten aanstippen", vindt Van Unnik. "Maar blijf bij de feiten. Laat waardeoordelen over aan proceseigenaren."

Rollen scheiden

Tot slot moeten kwaliteitsmanagers erop letten om hun rollen gescheiden te houden. "Begin tijdens een interne audit geen mogelijke oplossingen aan te reiken." Vragen stellen, dat kan wel. "Helpt deze procedure of werkinstructie jou? Kunnen we je helpen om je werk te verbeteren of makkelijker te maken?"

Schrijf je nu in voor de volgende sessie van 16 oktober waarin Bénédicte Colpaert (Umicore Hoboken) en Patricia Goethals (Wolters Kluwer) een goede praktijk uit de doeken.

Je vindt de presentatie terug op Kwinta Knowledge: meld je aan met je persoonlijke gegevens en klik in de navigatie op "VCK activiteit" en vervolgens op "Sessies".

Delen via

Verwante artikelen

Kwaliteit in tijden van Corona

In deze column deelt Willy Vandenbrande zijn bevindingen over de voorbije weken met het VCK netwerk.

Mensgericht ondernemen: is je bedrijf er klaar voor?

Ondernemen met respect voor mens en milieu: hoe pak je het aan? ISO 27501 en ISO 26000 bieden een nuttig referentiekader. Het NBN helpt je op weg.

Managementjargon op de dorpsmarkt

Onlangs was er op de radio een interview over STEM-opleidingen (Science, Technology, Engineering, Mathematics). De aanzet was een project om meer meisjes een STEM-keuze te laten maken in het onderwijs.