Turkije wil groeien via kwaliteit

Tegen 2023 tot de 10 grootste economieën ter wereld behoren. Dat is de ambitie van Turkije. Om de export verder aan te wakkeren wordt kwaliteit steeds belangijker, dus ook standaardisatie.

En dat het de Turken menens is, blijkt uit de stoet Turkse ministers die de revue passeerden op het internationaal symposium over de "Effecten van Standaardisatie op de globale economie" dat het Turkse Standaardisatie Instituut (TSE) op 25 en 26 november organiseerde in Istanbul.

Volgens een studie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is 80% van de wereldhandel onderhevig aan standaarden en technische regulaties. Het is dus een must om te produceren volgens deze standaarden om op de wereldmarkt te kunnen meespelen.

Wetgeving

Turkije wil tegen 2013 voor 500 miljard dollar exporteren, in 2012 was dat nog 163,4 miljard dollar. Aanleiding dus voor Turkije om haar wetgeving de voorbije jaren in overeenstemming met de Europese standaarden voor product- en systeemkwaliteit.

Anno 2011 zijn er volgens het Turkse Standaardisatie Instituut (TSE) zo'n 9446 organisaties in Turkije gecertificeerd volgens het ISO 9001-kwaliteitsmanagementsysteem en 1299 organisaties volgens 14001-norm. "Het aantal certificaten in ons land is laag", zegt het TSE daarover.

Standaarden als tolk

"Standaarden die globaal geïdentificeerd worden, functioneren als een vertaler tussen de producent en de consument wereldwijd", zegt de Turkse minister van Wetenschap, Industrie en Technologie Nihat Ergün daarover in het boek "Effects of Standardization on global competition".

"Standaarden bepalen, uitvoeren en controleren spelen een belangrijke rol in de competitiekracht van ons land", vindt Ergün. "Kwaliteitscertificaten onderscheiden producenten die inzetten op kwaliteit van anderen en geven hen een concurrentievoordeel." 

Delen via

Verwante artikelen

Virtuele trainingen met BSI

BSI biedt online trainingen aan via een live virtueel platform. Lees hier het interview over de online training van BSI met André van Hecke. Zo krijg je een duidelijk beeld van hoe zo’n virtuele training er uit ziet.

Mensgericht ondernemen: is je bedrijf er klaar voor?

Ondernemen met respect voor mens en milieu: hoe pak je het aan? ISO 27501 en ISO 26000 bieden een nuttig referentiekader. Het NBN helpt je op weg.
Ingunn Midttun Godal

Certificatie efficiëntste tool om voedselveiligheid te verbeteren

Uit onderzoek blijkt dat 79% van de leiders in de levensmiddelenindustrie certificatie als topprioriteit beschouwt om aan de regelgeving te voldoen maar wel toepassingen voor nieuwe technologieën onderzoekt.