Veranderen

Design Thinking en Kwaliteit

Design Thinking wordt door heel wat organisaties gebruikt om te innoveren, om probleemoplossend te denken, nieuwe creatieve ideeën te ontwikkelen en opportuniteiten te creëren. Maar hoe past deze strategie binnen in een kwaliteitsomgeving?  

Omgaan met weerstand tegen veranderingen

Iedereen kwam het wel al eens tegen: je wil iets implementeren, veranderen of aanpassen en meteen krijg je mensen die in de remmen gaan. Je kan namelijk niet voor iedereen goed doen. Maar hoe ga je dan om met weerstand tegen veranderingen?

Waarom veranderen zo moeilijk is

Met de beste bedoelingen gaan managementteams of verandercoaches aan de slag met een stappenplan voor verandering. Je hebt inderdaad verschillende en goede modellen die je hiervoor als leidraad kan gebruiken, o.a. het 8 fasenplan van Kotter, het ADKAR model, Lewin’s change model, ...

Verandering als kans of bedreiging? Jij beslist!

Het Europese kwaliteitscongres nam dit jaar kwaliteit als drijvende kracht voor succes in het digitale tijdperk onder de loep. We vroegen Patrick Mongillon van het Franse AQM welke ideeën bij hem zijn blijven hangen.

Verklein de verandering

Een tijdje geleden trok An Debbaut de Franse Alpen in voor een fikse dagtocht. Haar avontuur, dat begon toen een lijnbus haar dropte waar de wereld eindigde, zette haar aan het denken over verandertrajecten.

Hoe ga jij om met weerstand?

Veranderingen gaan steeds sneller. Ook organisaties moeten veranderen, maar verandertrajecten botsen vaak op veel weerstand. Hoe ga je daarmee om? Hoe verklein je de verandering en hoe geef je een boost aan je verandertraject?

Controle en beheersing bij onverwachtse wendingen

Steeds meer beïnvloeden plotse veranderingen de ondernemerswereld. Ook binnen in het bedrijf zelf komen er steeds meer verrassings- en verandermomenten.

Hoe overwin je weerstand met goede communicatie?

Beroering en verbinding is wat je nodig hebt in verandertrajecten, schrijft An Debbaut. Het helpt om typische onrust, stress en weerstand om te zetten in meer energie en betrokkenheid.

Gebruik de kracht van verhalen

Geen mooier geschenk kon ik me inbeelden, zo’n 25 jaar geleden, om als pas afgestudeerde mijn loopbaan aan de Vlerick Business School te starten. Kenmerkend voor het academisch milieu was dat medewerkers komen, medewerkers gaan, alleen de professor blijft bestaan.

Ook verandertrajecten hebben eerst een onweer nodig

Een scenario dat de voorbije weken brandend actueel was… Geen vuiltje aan de lucht.  Een zwoele zomerdag, genieten op een terrasje… of niet… Abrupt ruimt de staalblauwe hemel plaats voor een asgrauwe lucht.  Hevige rukwinden jagen tafelkleedjes van tafel.