Verslag workshop "What does your face tell us?"

Pieter De Decker, student aan de Universiteit Gent, volgde tijdens het congres de workshop “What does your face tell us?” door Body Coach Sofie-Ann Bracke. Aan de hand van voorbeelden legde zij de verschillende persoonlijkheidskenmerken uit.

Er zijn drie categorieën van persoonlijkheidskenmerken:

  1. fight,
  2. flight en
  3. freeze persoonlijkheden,

Ook de onderlinge combinaties van deze persoonlijkheden is mogelijk.

Kleine zenuwtrekken

Je kunt bepalen tot welke categorie een persoon behoort door aandachtig kleine zenuwtrekken rond de ogen te bestuderen wanneer een persoon praat of op informatie reageert. Deze zenuwtrekken gebeuren zo snel, dat het onmogelijk is deze tegen te houden of deze te trainen.

Enkele mogelijke zenuwtrekken zijn:

  • het zakken van de bovenste oogleden en het tonen van oogwit onder de pupil (type 1: Freeze),
  • de ogen wijd opensperren en de wenkbrauwen optrekken (type 2: Fight) en
  • het fronsen en samentrekken van de huid onder de ogen (type 3: Flight).

Turven

Als observator is het uiteraard zeer moeilijk om deze snelle zenuwtrekken goed bij te kunnen houden, daarom filmt Bracke de observatiepersonen om achteraf te kunnen analyseren. Het doel is om te turven hoeveel keer elke reactie voorkomt en daar dan één van de drie types (of een combinatie hiervan) bij te plaatsen. Als voorbeelden kwamen onder andere Donald Trump, Hillary Clinton en Susan Boyle aan bod.

Niet gemanipuleerd

Het mooie hiervan is dat dit volledig aangeboren is en niet door de persoon in kwestie gemanipuleerd kan worden. Het is een trekje dat we niet kunnen verhelpen en dat de observator veel kan leren over de personen die ze observeert.

Elk type persoon draagt bepaalde eigenschappen met zich mee, die in de realiteit dikwijls zeer goed blijken overeen te stemmen met hoe de personen zichzelf zouden beschrijven.

Ik vind het persoonlijk zeer mooi om te zien hoe ons lichaam, zonder dat we dit kunnen verhelpen, er in slaagt om op zulke manier te communiceren naar de buitenwereld toe, dat onze persoonlijkheid hier deels valt uit af te leiden. Het was een zeer interessante workshop die fantastisch gebracht werd door mevrouw Bracke.

Pieter De Decker, student Universiteit Gent

Je vindt de presentatie van Sofie-Ann Bracke terug op Kwinta Knowledge: meld je aan met je persoonlijke gegevens en klik in de navigatie op "VCK activiteit" en vervolgens op "Congres".

Delen via

Verwante artikelen

Managementjargon op de dorpsmarkt

Onlangs was er op de radio een interview over STEM-opleidingen (Science, Technology, Engineering, Mathematics). De aanzet was een project om meer meisjes een STEM-keuze te laten maken in het onderwijs.

Kwaliteitsproblemen snel communiceren en oplossen

In de laatste Kwinta Junior-sessie van het jaar brachten de deelnemers een bezoekje aan TUC RAIL. Peter Driessens, Senior Methods Officer, vertelde er over de visie van zijn organisatie op kwaliteit.

Business Excellence 2.0 in de praktijk

Mensen goesting doen krijgen in kwaliteit. Dat was het hoofddoel van Bénédicte Colpaert, Head of Prevention & Business Excellence bij Umicore, toen ze Business Excellence 2.0 uitrolde in haar organisatie.