Virtuele trainingen met BSI

BSI biedt online trainingen aan via een live virtueel platform. Lees hier het interview over de online training van BSI met André van Hecke. Zo krijg je een duidelijk beeld van hoe zo’n virtuele training er uit ziet.

Online trainingen voor ISO certificatie

De huidige situatie rondom COVID-19 brengt voor iedereen veranderingen met zich mee. Zo ook voor onze ISO trainingen. Twijfelt u over het volgen van een ISO training? Kan dat wel, zo’n klassikale training tijdens COVID-19? BSI biedt online trainingen aan via een live virtueel platform. André van Hecke van BSI geeft je in dit interview een duidelijk beeld van hoe zo’n virtuele training verloopt.

Kan je voor norm gerelateerde ISO trainingen online trainingen volgen? En voor wie zijn deze trainingen geschikt?

Ja zeker, online training is zeer geschikt voor ISO trainingen doordat de deelnemer, trainer en medecursisten zich bevinden in een live virtueel klaslokaal. Het is dus niet zomaar een online training maar het is live. De ideale oplossing voor professionals die kennis op willen doen op het gebied van ISO normen.

Connected Learning Live, wat is dat?

Connected learning live is de naam die wij aan onze virtuele trainingen hebben gegeven. Wij gebruikte dit al enige jaren maar door de COVID-19 pandemie heeft het een enorme vlucht genomen. De afgelopen maanden zijn al onze trainingen via dit online platform gegeven en hebben we van verschillende klanten een hoop positieve reacties mogen ontvangen.

Het is dus gewoon online training?

Nee , het is geen online training zoals je gewend bent. Veel online trainingen lopen door een slide deck heen. Soms is er een trainer die dat “live” doet, maar vaak is het ook een opgenomen voice over. Soms is er de mogelijkheid om via een white board wat ideeën uit te wisselen maar daar blijft het dan ook bij. Het grootste verschil bij Connected Learning Live is dat dit heel interactief is. Als deelnemer is het niet mogelijk om alleen maar te observeren. Tevens worden er slides op het scherm getoond, maar het grootste gedeelte van de tijd zijn de docent en deelnemers interactief bezig, in een virtueel klaslokaal met eigen oefeningen.

Net als bij klassikale (reguliere) trainingen maken we gebruik van ’accelarated learning’. Accelarated Learning is door herhaling, door individueel of in kleine groepjes met de stof aan de gang te gaan, een klassikale terugkoppeling en tijd voor reflectie, kennis en vaardigheden op doen en deze toe te passen in de praktijk.

Dat klinkt fijn maar hoe kunnen deelnemers online in groepen werken?

Net als bij klassikale trainingen, is het ook in de virtuele omgeving mogelijk om de gehele groep op te splitsen in kleine groepjes, zogeheten ‘break-out rooms’. Zo kunnen deelnemers in kleine groepjes kennis delen en brainstormen over normen. Uit de reacties van deelnemers blijkt dat zij veel leren van elkaar tijdens deze break-out rooms. Ook als deelnemers wat willen vragen kunnen zij hun “digitale” hand op steken en bezoek ik hun break-out room. Wat dat betreft is het net als een klassikale training. De ervaring leert dat ik zelfs beter de vorderingen kan volgen en dus ook tijdig kan bijsturen indien nodig.

Duurt een training echt een hele dag? En hoe ervaren deelnemers het dan om de hele dag achter de computer te zitten?

Dat vroeg ik mijzelf in het begin ook af. We nemen elk uur een korte break en natuurlijk een lunch break. Daarmee heeft een deelnemer om het uur een korte pauze, wat heel goed blijkt te werken.

Hoewel deelnemers ook een webcam kunnen aanzetten, doen de meesten dat niet. Dan is het aan mij, als trainer, om de deelnemers actief en betrokken te houden bij de training. Daarom vraag ik deelnemers, tijdens de training, om hun mening te geven via "voting buttons”, toelichtingen in de chat window en zo nu en dan een specifieke vraag stellen via de microfoon. V

oor deelnemers is het erg prettig dat zij de mogelijkheid hebben om tussentijds vragen te stellen aan elkaar en aan de trainer. Dit is het voordeel van live online training.

Wat zijn de voordelen aan deze manier van online training geven?

Online training geeft echt de mogelijkheid om continue interactie te hebben met deelnemers, dit vind ik ook echt heel leuk. Daarnaast heeft deze manier van training geven nog een aantal voordelen:

  • Het beter kunnen volgen van de oefeningen, in tegenstelling tot klassikale trainingen. Hierdoor kan ik nog meer persoonlijke aandacht geven aan de deelnemers en rekening houden met hun individuele behoefte.
  • Deelnemers stellen tijdens een online training toch sneller vragen dan tijdens een klassikale training. In een volle klas kunnen deelnemers soms wat te bescheiden zijn, maar in de veilige omgeving van een kleine online break-out room is het stellen van een vraag heel veilig.
  • Doordat de deelnemers interactief bezig blijven, maar ook de tijd krijgen voor pauze, vliegt de tijd voorbij tijdens deze online trainingen.

Krijg je van de deelnemers positieve feedback?

De meeste deelnemers stappen met een zekere gereserveerdheid deze trainingen in. Maar al snel merken zij dat er continu interactie is en dat zij zelf met opdrachten aan de gang kunnen. Dingen die men aan het eind deelt zijn: “vooral de oefeningen waren heel waardevol”, “het was levendig van het begin tot het eind” “in kleinere groepjes leren wij ook van elkaar”, “ik zag ertegen op maar het is voorbijgevlogen”

Dat deelnemers een hoop reistijd (en eventueel verblijfskosten) besparen is daarbij dan ook nog eens mooi meegenomen. Zie hieronder een quote van een Connected Learning Live deelnemer.

“I was very happy with the experience and knowledge of the instructor as well as the extensive library of reference material and supplementary exercises. The online training course was executed very well and facilitated a much more personal relationship with the instructor to field questions and request clarification. I would recommend this program to anyone.” - Jonathan Clark, Quality Assurance Coordinator, Yamaha Motor Europe N.V.

Ontdek hier meer over Connected Learning Live

Delen via

Verwante artikelen

Auditor Kwalificaties: BSI in gesprek met Tutor Delivery Manager, André Van Hecke

Auditor Kwalificaties zijn in feite een manier om aan te tonen dat je als auditor daadwerkelijk competent bent om audits uit te voeren. Dit betekent naast dat je de trainingen volgt, het ook van belang is, dat je middels een examen laat zien dat je het begrepen hebt en kunt toepassen. BSI stelt in dit interview met André Van Hecke enkele mogelijkheden voor rond kwalificatietrajecten, ontdek ze nu!

Mensgericht ondernemen: is je bedrijf er klaar voor?

Ondernemen met respect voor mens en milieu: hoe pak je het aan? ISO 27501 en ISO 26000 bieden een nuttig referentiekader. Het NBN helpt je op weg.

Bedrijfscontinuïteit onder de loep in nieuw dossier

De ISO 22301-norm over bedrijfscontinuïteit was in 2015 de sterkst groeiende norm. Bedreigingen en bedrijfskritische processen in kaart brengen, verhoogt dan ook de bedrijfscontinuïteit van je organisatie.