Visitaties onderwijs onder vuur

Met een open brief aan de Vlaamse regeringsonderhandelaars verzetten de Vlaamse hogescholen en universiteiten zich tegen het huidige kwaliteitszorgstelsel van het hoger onderwijs via opleidingsvisitaties. Ze vragen de opstart van nieuwe visitaties en accreditaties onmiddellijk stop te zetten.

Volgens de universiteiten en hogescholen is "de instellingsreview die erop gericht is de kwaliteit van het onderwijsbeleid te evalueren en op die manier na te gaan of instellingen zelf in staat zijn de kwaliteit van het onderwijs te bewaken en te borgen, een belangrijke stap in de ontwikkeling van een meer volwassen kwaliteitszorgsystematiek."

Studenten vrezen kwaliteitsverlies

Studenten van de VVS (Vlaamse Vereniging van Studenten) en LSVb (Landelijke Studenten Vakbond in Nederland) vrezen in een opiniestuk in De Morgen dat zonder opleidingsbeoordeling niet alleen studenten, maar ook de maatschappij, zal lijden.

"Zonder opleidingsbeoordeling dreigt het hoger onderwijs namelijk aan kwaliteit in te boeten. Het verliest bovendien een onafhankelijke beoordeling, ook al moeten de instellingen zich publiek verantwoorden."

Echte kwaliteitscontrole is arbeidsmarkt

In het artikel "Controle kost te veel en brengt te weinig op" in De Standaard getuigen rectoren en algemeen directeurs over de visitaties. Daarin roepen ze op eerst instellingsreviews te organiseren. "Controleer daarna de opleidingen bij wijze van steekproef", zegt Alain Verschooren, rector van de universiteit Antwerpen. "De echte kwaliteitscontrole is trouwens de arbeidsmarkt".

Externe visitaties zijn een troef

Maria Weymans, Directeur Kwaliteitszorg van de VLUHR (Vlaamse universiteiten en hogescholen), reageert in De Standaard dat het pleidooi van de Vlaamse rectoren en algemeen directeurs "verrassend" is.

"Externe visitaties van opleidingen zijn een troef. Ze afschaffen heeft voor de belastingbetaler grote gevolgen. Het is ontoelaatbaar dat de overheid opleidingen zou financieren waarvan objectief is vastgesteld dat ze niet aan de verwachte kwaliteit voldoen."

Vlaamse opstand

Ook in Nederland is de deining niet ongemerkt voorbij gegaan. ScienceGuide, een online nieuwsmagazine voor de kennissector, schrijft over een "Vlaamse opstand tegen borging".

"Het lijkt wel of ‘La Muette de Portici’ dezer dagen opnieuw is opgevoerd in De Munt te Brussel. Met veel patriottisch vuur en rebelse emotie luchten Vlaamse HO-prominenten hun hart over de dwingelandij die een gezamenlijk stelsel met Nederland hen aan zou doen. "

Welke inspirerende ideeën uit het bedrijfswereld kunnen we het onderwijs geven? Post ze in onze discussiegroep op LinkedIn!

Foto's beschikbaar via creative commons by Jirka Matousek (Flickr)

Delen via

Verwante artikelen

Managementjargon op de dorpsmarkt

Onlangs was er op de radio een interview over STEM-opleidingen (Science, Technology, Engineering, Mathematics). De aanzet was een project om meer meisjes een STEM-keuze te laten maken in het onderwijs.

Terug naar school met de ISO 21001

Zet jij jouw kinderen binnenkort af aan de poorten van een school die de ISO 21001 gebruikt? Wel als het van de Internationale Organisatie voor Standaardisatie  (ISO) afhangt, die aan een managementnorm voor het onderwijs sleutelt.

Einde academiejaar: welke proeven verdienen een award?

Het einde van het academiejaar nadert, dat betekent ook een verse karrenvracht bachelor-, master- en PhD-proeven. Geef ons nu de proeven door die volgens jou extra erkenning verdienen via de Kwinta Bachelor, Master en PhD Award 2017.