Waarom je er niet in slaagt om een doorbraak te realiseren

Stond je er ooit bij stil welke angst een jonge vleermuis doorstaat wanneer hij de tak, waaraan hij hangt, voor het eerst moet loslaten om te leren vliegen? Met veel gestuntel suist hij omlaag, de donkere afgrond tegemoet, om net op tijd zijn vleugels te spreiden en de schoonheid van de nacht te ontdekken.

//www.flickr.com/photos/yogendra174/22637308228Dit soort angst verschilt in niets van de angst van teams en organisaties, die het bekende moeten loslaten.

Stel dat ik je een infraroodcamera cadeau doe.
Een camera waarmee je niet alleen de angst van het vleermuisje kan detecteren, maar waarmee ook de angst in je team of organisatie rood kleurt. Je zou verrast zijn hoeveel rood je ontdekt: angst voor iets nieuw, voor afwijzing, voor verlies aan belang of invloed, om te falen …

Angst is voor elke mens en elk team een normaal gegeven.
Het ontstaat als je buiten je comfortzone treedt, als iets waar je geen controle over hebt, je pad kruist. Iedere keer als je er tegen vecht, geef je het volop aandacht. Er stroomt een hoop energie naar toe, waardoor het sterker wordt.

"Angst is een uitnodiging om te groeien of door te breken."

Angst dreigt vaak om te slaan in een crisis. En toch heeft angst zijn waarde.  Ben je als mens of groep ooit gegroeid door alles bij het oude te laten?

Een groeisprong is pas mogelijk als je de weerstand overwint. Angst is een uitnodiging om te groeien of door te breken. Doorbreken kan je maar door los te laten.  

Hoe vast zit je met je mensen, team, organisatie in een wereld van feiten, gedachten en bijhorende emoties?
In welke mate slaag je erin om oude ideeën, patronen of je eigen gelijk los te laten voor iets nieuws? Weinig organisaties werken hieraan. Ze blijven worstelen met hun schaduw.  Te vaak bouwen ze het nieuwe bovenop het oude. Zo ontstaan er twee waardensystemen, waardoor mensen niet meer weten wat klopt. Ze willen met oude patronen, een nieuwe werkelijkheid beheersen.

J.M. Keynes (econoom, 1883-1946) verwoordde het als volgt : ‘Het probleem is niet om nieuwe ideeën te krijgen, maar om oude patronen, die zo sterk in ons verankerd zijn, op te geven.’

Loslaten is een sprong in het onbekende.

Om te veranderen of te vernieuwen, is het noodzakelijk om bewust het oude los te laten.
Loslaten is een sprong in het onbekende. Het is anders kijken naar (voor)oordelen, naar de behoefte om gelijk te hebben. Het is ruimte geven aan wat is en wat kan zijn.

Wat we kunnen zijn, wordt in essentie beperkt door onze overtuigingen. Het is destructie toestaan om ruimte te geven aan iets nieuw.

Hoe gaat het met de doorbraken in jouw team of organisatie?
Blijf je, zoals de jonge vleermuis, angstvallig hangen aan die vertrouwde tak, of overwin je je angst, laat je je diepgewortelde overtuigingen los en laat je jezelf in de donkere afgrond vallen om dan je vleugels open te slaan en met plezier onder de sterren te buitelen? Alvast heel veel moed en vertrouwen toegewenst bij je doorbraak!

Foto beschikbaar via Creative Commons by Yogendra Joshi

Delen via

Verwante artikelen

Herbekijk de webinar met Stephen Hacker

In een Kwinta webinar legde Stephen Hacker uit hoe succesvolle leiders gebruik moeten maken van transformatorisch leiderschap en hoe je ontwikkelingen op dit kritieke punt kunt versnellen.

Ontrafel een dag lang transformatie samen met Stephen Hacker

Ontwikkel je benaderingen, vaardigheden, mindsets en werkwijzen om een succesvolle leider te worden onder begeleiding van Stephen Hacker.

Leiderschap begint bij jezelf. Pleidooi voor zelfbewust leiderschap

In hun boek "Lead first before Leading Others, A Life Planning Resource" betogen de auteurs en leiderschapsexperts Stephen Hacker en Marvin Washington dat in een wereld van versnelde verandering en toenemende complexiteit, zelfleiderschap essentieel is voor de effectieve leider die transformationele resultaten wil neerzetten.