Waarom Mercedes onklopbaar is in de formule 1

We zijn vijf grand prix' ver in het formule 1-seizoen en het Mercedesteam domineert als nooit tevoren: Lewis Hamilton en Valtteri Bottas grepen vijf één-twee zeges op rij. Een unicum, waarvoor ze Judson Estes op hun blote knieën mogen bedanken.

Want Estes sleutelde achter de schermen mee aan motorverbeteringen bij het Mercedesteam. Na de race analyseerde hij de data die de motor voortbracht.

Door in omgekeerde richting door de data te gaan en er algoritmes op los te laten, kon hij het motorgedrag voorspellen en een motor ontwikkelen die meer pk's ontwikkelde.

Het verklaart bijvoorbeeld de "party mode" die het team tijdens de kwalificaties inschakelt, waardoor ze de concurrentie op een hoopje rijdt. Om maar te zeggen: sinds 2014 heeft Mercedes vijf constructeurs- en rijderstitels op rij behaald en ook dit jaar lijkt het team ongenaakbaar.

Destructive events

En Estes? Voor zijn gebruik van een Malfunction event tool om destructive events op te sporen, wint hij dit jaar de Shainin Medal, een bekroning van de Amerikaanse kwaliteitsorganisatie ASQ voor wie een innovatieve of creatieve aanpak ontwikkelt om kwaliteitsproblemen op te lossen.

Output in plaats van input

"Het is een unieke manier om problemen op te lossen zonder te focussen op de input. Hij kijkt naar de output en analyseert de belangrijkste items in omgekeerde volgorde. Daardoor kon hij bepalen wat de key input variabelen waren die tot een destructive event leidden", zegt Craig G. Hysong, juryvoorzitter van de Shainin Medal.

"Het resultaat van ons werk kan je bijna elk weekend zien op het circuit", zegt Estes. Zo zal dit weekend in Monaco blijken of Mercedes een zesde dubbelzege op haar palmares kan schrijven.

Foto Mercedes beschikbaar via Creative Commons by Artes Max

Delen via

Verwante artikelen

Mannelijke crash test dummy

Column: Fitness for use (m/v)

Van zodra een product of dienst voldoet aan de eisen die eraan gesteld worden, is het kwaliteitsvol. Dat is toch wat de Amerikaanse kwaliteitsgoeroe Joseph Juran met "Fitness for use" bedoelde.
Joeri Staelens en Wim De Molder

Omgaan met menselijke fouten

Allemaal samenwerken aan kwaliteit en innovatieve procesinnovatie: dat zijn de twee pijlers waarop de kwaliteitsverbetering steunt bij CNH Industrial.
Quality Manager Bart Ceulemans

VIDEO. Quality first bij Continental Automotive Benelux

Quality Manager Bart Ceulemans legt in deze video uit hoe Continental Automotive Benelux kwaliteit op de eerste plaats zet.