Wat een ziekenhuis kan leren van snelle pit stop

1.92 seconden, zo lang duurt het nog om de 4 banden te wisselen van een formule 1-auto. In de jaren '50 duurde dat nog een minuut. Net als in de operatiekamer van een ziekenhuis moet een grote groep mensen naadloos, tegen de klok, samenwerken in een beperkte ruimte.

Sinds er niet meer mag bijgetankt worden tijdens een race (2010), valt het ene record na het andere aan diggelen. In 2010 duurde het nog 2,9 seconden om banden te wisselen, in 2012 was dat nog 2,3 seconden en dit jaar verbrak Williams Racing tijdens de GP van Europa het vorig record uit 2013. Bekijk de video ervan.

Continu verbeteren van processen

Dankzij het continu verbeteren van de processen tijdens pit stops, daalt de benodigde tijd zienderogen. Zo is de lollipopman, die aangeeft wanneer de auto terug mag vertrekken, enkele jaren geleden vervangen door een automatisch lichtensysteem. Elke tool heeft minstens 1.000 keer in een testopstelling meegedraaid vooraleer het tijdens de wedstrijd wordt gebruikt.

Het Williamsteam heeft een Human Performance-specialist ingeschakeld om het proces te perfectioneren. Het team oefent eindeloos: dit jaar alleen gaan de 20 teamleden zo'n 2.000 keer een bandenwissel getraind hebben.

Reanimatie

Het Williamsteam heeft haar processen en technieken nu gedeeld met het Universitair Ziekenhuis van Wales om te helpen bij het reanimeren van pasgeboren baby's. "De processen vertonen veel gelijkenissen", verklaart Dr Rachel Hayward haar interesse.

De reanimatiewagen is geaudit en geoptimaliseerd zodat het team zo snel mogelijk al het materiaal terugvindt. Na 6 maanden volgde een nieuwe audit, waarin significante verbeteringen werden vastgesteld in de toegankelijkheid en organisatie van het materiaal. Op de vloer is signalisatie aangebracht, zodat iedereen weet waar zijn of haar plaats is.

Daarnaast wil de neonatale dienst ook andere technieken uit de pitlane overnemen, zoals meer communiceren met handsignalen (in plaats van verbaal) en standaard een videoanalyse tonen bij de debrief.

Foto beschikbaar via Creative Commons by Dwilliams851

Delen via

Verwante artikelen

Mondmaskers: do it right!

De overheid raadt het gebruik van mondmaskers aan voor heel wat organisaties die zich niet aan de social distancing regels kunnen houden. Hoe ga je te werk? Ontdek het via dit referentiedocument. 

Kwaliteitsvol zorgen voor morgen

Hoe ga je als zorgorganisator om met de vloedgolf aan uitdagingen in de ouderenzorg, zoals het tekort aan zorgkundigen en de zwaarder wordende zorg?

Herbekijk de Kwinta webinar over Magnet-erkenning

Als eerste ziekenhuis in Europa sleepte het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) een Magnet-erkenning binnen. Paul Van Aken, directeur Pati├źntenzorg, legt in een webinar uit hoe en waarom zijn ziekenhuis de erkenning behaalde.