Zijn er grenzen aan de robotisering van arbeid?

De productie van de Tesla Model 3, de elektrische wagen van Elon Musk, loopt niet op rolletjes. De robotisering van de finale assemblage lijkt Tesla net meer geld te kosten dan dat het opbrengt.

Dat blijkt uit een analyse van het onderzoeksbureau Bernstein. Door het overmatig gebruik van automatisering slaagt Tesla er volgens de onderzoekers niet in om snel genoeg te schalen.

Kwaliteit daalt

Naast het automatiseren van het persen, lakken en lassen, probeert Tesla ook de assemblage op het einde te automatiseren, citeert Business Insider het rapport. En daar loopt het fout.

De volledige robotisering van de assemblage blijkt niet alleen duur. De hoeveelheid automatisering verhoudt zich omgekeerd evenredig met de kwaliteit. Ongemerkt sluipen er defecten in de afwerking.

Een voorbeeld: indien een onderdeel niet goed gelast wordt, blijft dat onopgemerkt bij gebrek aan menselijk toezicht. Pas later, bij het plaatsen van een deur, dak of de voorruit, blijken de onderdelen niet in elkaar te passen.

Slim en behendig

Bij de Japanse autobouwers, jarenlang het lichtend voorbeeld op vlak van kwaliteit, ziet het er niet naar uit dat ze snel hun medewerkers zullen vervangen door robots in het assemblageproces. Robots blijken niet slim of behendig genoeg om pakweg in en rond de ophanging bouten vast te schroeven en visueel hun werk te controleren.

Tesla, daarentegen, trekt volledig de kaart van de automatisering: in zijn masterplan schrijft Elon Musk in 2016 dat zijn ingenieurs zich toeleggen om machines te ontwerpen die andere machines maken.

Foto beschikbaar via Creative Commons by Maurizio Pesce (Flickr)

Delen via

Verwante artikelen

Bottas in de Mercedes

Waarom Mercedes onklopbaar is in de formule 1

We zijn vijf grand prix' ver in het formule 1-seizoen en het Mercedesteam domineert als nooit tevoren: Lewis Hamilton en Valtteri Bottas grepen vijf één-twee zeges op rij. Een unicum, waarvoor ze Judson Estes op hun blote knieën mogen bedanken.
Mannelijke crash test dummy

Column: Fitness for use (m/v)

Van zodra een product of dienst voldoet aan de eisen die eraan gesteld worden, is het kwaliteitsvol. Dat is toch wat de Amerikaanse kwaliteitsgoeroe Joseph Juran met "Fitness for use" bedoelde.
Joeri Staelens en Wim De Molder

Omgaan met menselijke fouten

Allemaal samenwerken aan kwaliteit en innovatieve procesinnovatie: dat zijn de twee pijlers waarop de kwaliteitsverbetering steunt bij CNH Industrial.